Aanhoudende controverse over Libet-experimenten

In een review van circa 50 Libet-style experimenten concluderen Eric Racine (Montreal) en collega’s dat de Libet-bevindingen noch voldoende gerepliceerd werden en wanneer dat toch het geval was de resultaten te uiteenlopend zijn om als bewezen te worden beschouwd. In 1982 en 1983 publiceerde Libet enkele studies waaruit bleek dat bij proefpersonen die een eenvoudige keuze maakten en bijhielden wanneer ze die keuze maakten, er enige tijd vooraf al onbewuste neurale activiteit waar te nemen was die in verband stond met die keuze. Filosofen trokken hieruit de conclusie dat de vrije wil niet bestond. Volgens Racine en collega’s geheel ten onrechte. De Libet-studies vindt u onder Traditie op de Consequent website, een overzichtartikel over deze studies en de paper van Racine et al. vindt u hieronder:

Overzichtsartikel Jan Verplaetse in Panopticon (maart 2014) [link]

Paper Eric Racine, Victoria Saigle, Veljko Dubljevic (AJOB neuroscience, January-March 2018) [link]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s