Over de ‘nieuwe’ straf (Panopticon)

In een recent editoriaal van het tijdschrift Panopticon reflecteert Elli Gilbert (KUL) over enkele basisideeën in een voorstel van voorontwerp van een nieuw Strafwetboek (door commissieleden Joëlle Rozie en Damien Vandermeersch). Het voorstel ligt in de lijn van de commissie Holsters (2003) en benadrukt het belang van individualiteit en subjectiviteit van de straf. Even cruciaal stelt het voorstel de strafdoelen ‘vergelding’ en ‘afschrikking’ radicaal in vraag. Gilbert heeft kritische bedenking bij deze ‘justice without retribution’. [download editoriaal]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s