Geen verantwoordelijkheid of schuld, dan ook geen rationele deliberatie, zo betoogt Yishai Cohen

Vrije wilsceptici zijn “incompatibilisten” op het vlak van morele verantwoordelijkheid. Causaal determinisme is onverenigbaar of niet compatibel met die notie die niet geheel onmisbaar is. Want hoe minder morele verantwoordelijkheid, hoe minder vergelding, verwijten, roep om wraak. Een rustiger samenleving lonkt. Maar vrije wilsceptici zijn geen “incompatibilisten” op het vlak van rationele deliberatie of redelijk beslissen. In een causaal deterministische wereld is er nog ruimte voor rationele deliberatie. Gelukkig maar, want dat vermogen lijkt onmisbaar. Geen vrije wilscepticus wil ervan af. Nu, in een doorwrocht artikel voor het recente nummer van Canadian Journal of Philosophy argumenteert Yishai Cohen (Portland Maine) dat causaal determinisme ook de mogelijkheid van rationele deliberatie ondermijnt. Cohen gebruikt een variant van het bekende manipulatie-argument om dit aan te tonen. Wie een kopie van dit artikel wil, stuurt een mailtje naar jan.verplaetse@ugent.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s