de demon van Harari

Vorige week vrijdag verscheen in The Guardian een artikel van Yuval Noah Harari waarin hij de link legt tussen artificiële intelligentie en vrije wil. Het is een vurig pleidooi voor waakzaamheid, want we worden gehackt. Niet onze computers of slimme apparaten, maar wijzelf, mensen. Vooral mensen die in vrije wil geloven, onderschatten de mate waarin anderen kunnen ingrijpen op wat wij willen, verlangen en doen. Grote bedrijven beschikken immers al over artificiële intelligentie die ons beter kent dan wij onszelf. De demon van Laplace wordt (deels) realiteit in de vorm van AI. De manier om hieruit te geraken, volgens Harari, is beseffen dat we geen vrije wil hebben. Zo zien we het product van onze wil, onze verlangens en daden, voor wat ze zijn: het gevolg in een keten van prikkels die we niet altijd onder controle hebben.

Harari in The Guardian

Enkele bladzijden uit 21 Lessen voor 21ste eeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s