“De pods van Patrick Todd” – een nieuw argument voor incompatibilisme

Vrije wilsceptici zijn incompatibilisten, aangezien zij geloven dat determinisme en morele verantwoordelijkheid onverenigbaar zijn. Ligt de toekomst vast en is er maar één, dan kan niemand schuld hebben of morele verantwoordelijk zijn voor een beslissing of handeling. Compatibilisten ontkennen dit. Al is een alternatieve toekomst uitgesloten, dankzij allerlei psychologische vermogens blijft de mens vrij en verantwoordelijk. De Amerikaanse filosoof Patrick Todd (University of Edinburgh) bedacht een nieuw gedachtenexperiment die de incompatibilistische conclusie ondersteunt. Dit keer geen scenario met neurowetenschappers of godinnen, maar een fictief universum met een duizelingwekkend aantal mini-planeten (pods) die allemaal replica’s zijn van een willekeurige mini-planeet Pod-1367 waarop een zekere Barry loog tegen Robert. Todd maakt zich sterk dat de ontdekking van die eindeloze reeks replica’s onze intuïtie van schuld, verdienste en morele verantwoordelijkheid wegneemt.  [artikel]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s