‘Free agency’ is verenigbaar met indeterminisme

Twee Duitse filosofen Thomas Müller en Hans Briegel toonden in het tijdschrift Dialectica aan dat modellen die indeterministisch werken over ‘free agency’ kunnen beschikken. Let wel, ‘free agency’ is niet gelijk aan ‘free will’. Om ‘free agency’ te hebben is niet-stereotyp, flexibel en adaptief gedrag noodzakelijk, maar geen intentie, rationaliteit, bewustzijn, moraal. Veel dieren en zelfs intelligente robots hebben ‘free agency’, maar nog geen ‘free will’. Interessant is wel dat het stochastische model dat ze uitwerkten, en dat in AI wordt toegepast, bestand is tegen de zogenaamde ‘luck objection’. Dit bezwaar werpt op dat toeval gedrag allemaar willekeurig maakt en bijgevolg nooit tot grotere vrijheid zorgt. Niet zo in het model van het Duitse duo Müller en Briegel. [paper]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s