Thomas Hobbes over vrije wil, straf en verantwoordelijkheid

In de pas verschenen bundel Thomas Hobbes. De ik-gerichtheid van de politieke filosofie (Damon) onder de redactie van Andreas Kinneging, Maarten Colette en Paul de Hert, verscheen een inzichtrijke bijdrage van Rob Wiche over het denken van Thomas Hobbes (1588-1679) over deze thema’s onder de titel ‘Zonder vrije wil toch verantwoordelijk’. Hobbes was één van de eerste belangrijke filosofen die het causaal-determinisme omarmde, dit radicaal doordacht en toepaste op de werking van de menselijke geest, maar toch overtuigd bleef van het bestaan van morele verantwoordelijkheid en schuld. Al had die laatste overtuiging overigens geen invloed op zijn straffilosofie die vergelding totaal verwierp. Straf had alleen tot doel om af te schrikken. Boeiende lectuur voor wie houdt van de geschiedenis van het denken over vrije wil.  Wie een kopie van dit artikel wil, stuurt me een mailtje. De hele bundel wordt op 5 december voorgesteld in deBuren in Brussel [link].

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s