Online-lezing 30 mei: Rudi D’Hooge over de neurobiologie van het bewustzijn

Op zondag 30 mei 2021 van 10u tot 12u (link wordt nog bekend gemaakt)

Ons bewustzijn blijft één van de grootste raadsels. Een bevredigende verklaring heeft neurobiologie nog steeds niet voor de oorsprong, functie en werking van dit bijzondere vermogen. Dualistische filosofen zijn niet verbaasd. De geest kan je nooit tot louter materie herleiden. Computers, hoe super ook, zullen altijd eerste-persoonservaringen ontberen. Net als een echte vrije wil trouwens, want beide mysteries horen samen. Bewuste en vrije beslissingen komen niet voort uit onbewuste neuronen die natuurkundige wetten volgen, zo stellen de believers in een vrije wil. Vrije wilsceptici twijfelen er niet aan dat wetenschap vroeg of laat de ‘code van het bewustzijn’ kraakt. Hoe ver staat het nu met deze ambitie, gezien de enorme vooruitgang die het neurobiologische onderzoek de afgelopen decennia boekte? We vroegen het aan Rudi D’Hooge, hoogleraar biologische psychologie (KUL) en auteur van Neuro. Het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenen en gedrag’(Pelckmans, 2018).

Na inschrijving (zie link hieronder) en betaling van 5 euro op rekeningnummer Jan Verplaetse (BE09 800 2239903 57 met vermelding ‘Lezing D’Hooge’) voor 25 mei sturen we de link naar het onlineplatform van deze activiteit.

https://eventmanager.ugent.be/lezingdhoogedertigmei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s