Lezing Jurriën Hamer op zondagnamiddag 1 mei

We hebben een nieuwe datum voor de lezing van Jurriën Hamer. We verwelkomen hem op zondag 1 mei, let wel in de namiddag en niet in de voormiddag. Inschrijven kan via de link hieronder.

https://eventmanager.ugent.be/lezinghamereenmei

In Waarom schurken pech hebben en helden geluk, een nieuwe filosofie van de vrije wil (Bezige Bij, 2021) betoogt de Nederlandse denker Jurriën Hamer dat ondanks de veelvuldig geleverde kritiek op de vrije wil, dit idee nog steeds grote invloed uitoefent in onze samenleving. Sterker nog: haar invloed lijkt in veel praktijken, van ons strafrecht tot onze zoektocht naar geluk, alleen maar toe te nemen. Hamer constateert een kloof tussen de academische filosofie die het idee van de vrije wil stilaan verwerpt en de samenleving die dit geenszins heeft gedaan. Waarom laten we dit idee maar niet los? Omdat, volgens Hamer, de vrije wil ons steeds verleidt. 

Hamer legt zich niet bij deze verleiding neer en concludeert hij dat de samenleving haar binding met de vrije wil onder ogen moet komen. Dit betekent dat academisch filosofen zich achter de oren moeten krabben. Creatieve interpretaties van de vrije wil hebben het maatschappelijk debat geen goed gedaan. Zij spreken beter over de ‘reflectieve wil’, niet over de ‘vrije wil’. Meer fundamenteel stelt hij voor om de idee van verdienste – de basisgedachte achter een meritocratische samenleving – te verwerpen, en het te vervangen door een ander, beter ideaal: dat van menselijke waardigheid.

Jurriën Hamer (1988) is filosoof en jurist. Hij promoveerde aan de universiteit van Utrecht en deed onderzoek aan de London School of Economics. Waarom schurken pech hebben en helden geluk is genomineerd voor de Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende filosofieboek dat in 2021 verscheen. De winnaar wordt eind april bekend gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s